Waarom dragen?

Deze pagina is nog onder constructie en zal worden aangevuld.
Vragen of opmerkingen? Stuur een berichtje via Messenger of WhatsApp (06-17227974)

Voor iedereen, maar zoals ikzelf gemerkt heb, zeker voor mensen met autisme zoals ikzelf, is dragen erg goed om je kindje te leren kennen.

Mijn oudste 2 kinderen heb ik vrij weinig gedragen; ik wist niets van de vele voordelen en de box of wagen leken ze ook prima te vinden.
Mijn 3e kind (febr. 2019) heb ik zo ongeveer 24/7 gedragen het 1e jaar. Daarna nog steeds veel, vrijwel dagelijks, variërend in tijdsduur.
Hij huilde vrijwel nooit als baby, alleen als ik hem 'op zichzelf' neerlegde. Hij was heel duidelijk; bij mama zijn en dan is het goed. Het dragen heeft ons beiden veel gebracht. Hij vraagt/vroeg regelmatig om in de doek te mogen, op momenten dat hij het nodig had. Dragen is voor hem een manier om zijn emoties te reguleren en voor mij om te ontprikkelen.

Het dragen van je kindje wordt door veel ouders en kinderen als prettig ervaren.
In de eerste plaats heeft je kindje een warm en geborgen plekje bij papa of mama.
Jij hebt je handen vrij en hoeft je niet te storen aan de smalle paden in winkels waar je met je kinderwagen niet doorheen kunt of paden in de bossen die te smal zijn. Het is ideaal als je klein woont, om geen grote wagen in huis te hoeven opslaan en een draagdoek of drager neem je makkelijk overal mee naartoe; ze zijn erg klein op te vouwen. Als er een vreemde te dichtbij jou en dus je kindje komt kun je simpel weg draaien om jullie persoonlijke ruimte te waarborgen.

Tevens is dragen erg goed voor de hechting. Je kindje heeft 9 maanden in je buik geleefd en zich ontwikkeld. Het is logisch dat je kindje, na de geboorte en dus 'een verandering van omgeving' moet wennen. Je kindje kan niets zelf en is volledig afhankelijk van jou. Dragen is een gemakkelijke manier om aan deze behoefte te voldoen.
Dragen stimuleert de hechting en de aanmaak van oxytocine. Als je borstvoeding geeft, is het dragen ook erg handig. Je baby kan goed aangeven te willen drinken en juist doordat je baby zo dichtbij zit, leer je de signalen snel op te pakken.

Door je kindje te dragen ziet hij of zij de wereld vanaf jouw 'ooghoogte' en kan je kindje zich een visueel beeld vormen van zijn/haar omgeving en de mensen daarin. Dit draagt bij aan de sociale ontwikkeling van je kindje, omdat hij/zij kan zien wie er praat en welke gezichtsuitdrukkingen horen bij de geluiden die je kindje hoort. Kindjes die regelmatig gedragen worden leren sneller mimiek te koppelen aan intonatie. Dit heeft ook een positief effect op de taalontwikkeling en het taalbegrip.

Ergonomisch dragen is belangrijk

Met ergonomisch dragen wordt bedoeld dat het kindje in een houding zit waarop de ontwikkeling van het heupgewricht positief wordt beïnvloed. Deze houding wordt ook wel de M-houding of kikker-houding genoemd. De beentjes van het kindje zijn gespreid en worden van knieholte tot knieholte ondersteund zodat de knieën hoger zitten dan de billen. De rug komt hierdoor in een natuurlijke bolling. Deze houding is alleen mogelijk wanneer het kindje met het gezicht naar de ouder toe in de drager of doek zit. Als het gezicht van het kindje ‘naar de buitenwereld toe’ zit wordt de rug, door het lichaam van de ouder, hol gedwongen en hangen de beentjes naar beneden. Hierdoor komt er ongewenste druk op rug en heupgewrichten. Ook kan het kindje zich zo niet afsluiten voor te veel prikkels van buitenaf.
Tevens is het belangrijk dat je kindje op 'kusjeshoogte' zit. Als je kindje in de doek of drager zit, moet je zonder veel moeite een kus op het hoofdje kunnen geven, dan zit je kindje op de goede hoogte. Dit geldt voornamelijk voor vrouwen.
Mannen dragen een draagzak vaak lager dan vrouwen, omdat zij fysiek anders gebouwd zijn. Dit betekent niet dat ze verkeerd dragen.

Merk je dat je kindje toe is aan meer prikkels en dat dragen op je buik, met het gezichtje naar jou toe, ervoor zorgt dat je kindje zich afzet? Probeer dan eens een ringsling (simpel gezegd, een stuk stof met ringen eraan vast) of ga rugdragen met een doek. Zorg ervoor dat je dit wel goed en veilig oefent, in 1e instantie zonder je kindje! Een draagconsulente kan je helpen bij het aanleren van de rugknoop die vanaf de geboorte mag, de Ruck. Er zijn ook filmpjes van, maar deze zijn over het algemeen niet duidelijk genoeg. Een consulente kan meekijken en je precies aanleren wat er in jouw geval werkt.

Diverse draagsystemen

Ook voor de ouder zit er veel verschil in draagsystemen. Het gewicht van het kindje moet goed verdeeld worden over beide schouders, taille en/of borst. Een draagzak heeft een heupband, maar die moet eigenlijk in je taille.
Er zijn veel factoren die bepalen of een systeem fijn draagt en ook is het heel persoonlijk wat een ouder fijn vind. Het kindje moet in ieder geval goed tegen, of zelfs om, het lichaam van de ouder zitten, zo blijft het zwaartepunt dicht bij jezelf. Het dragen moet nooit zwaar aanvoelen en je moet je eigen lichaam altijd rechtop kunnen houden zonder ergens het gewicht te moeten compenseren.


Er zijn verschillende systemen om je kindje ergonomisch in te dragen. Een draagdoek kun je helemaal op maat aanpassen aan jou en je kindje. Doeken zijn er in diverse stoffen of mixen van stoffen, blends genaamd. Ook zijn ze er in diverse maten.
Er zijn ook dragers (‘klik-systemen’) waar je ergonomisch mee kunt dragen. Let er altijd op dat je voor zowel kind als ouder de juiste maat kiest. De juiste maat voor het kind ondersteund altijd van knieholte tot knieholte, het kindje mag nooit met de beentjes recht naar beneden zitten. Ook is het rugpand altijd zacht en belemmerd het de rug niet in zijn natuurlijke bolling.

Tot slot; het beste kun je, voor je een drager koopt, eerst even verschillende systemen passen om te zien wat voor jullie fijn aanvoelt. Dit kan bijvoorbeeld bij een draagconsulent, iemand die hiervoor geleerd heeft en jou goed kan adviseren.
Marleen van Ruildoek kan je wel de algemene adviezen geven en meekijken, maar is geen gecertificeerd draagconsulent.


Ik wil een doek, maar welke kies ik?

Heb je besloten een doek te kiezen?
Dat is fijn! Een doek past altijd, bij ieder postuur en kind.

Er zijn geweven doeken en elastische doeken, rekbare doeken genoemd.
Rekbare doeken zijn in principe alleen geschikt voor 1 knoop, de PWCC genoemd. Dit is een knoop waarbij je kindje op de buik zit en 3 lagen stof over de rug heeft. Meestal wordt een rekbare doek gerangschikt in de maat S, M en L.

Geweven doeken zijn er, net als rekbare doeken, in diverse maten.
Om te bepalen welke maat geweven doek voor jou geschikt is, is het belangrijk om te kijken wat jouw 'basemaat' is. Je basemaat is afhankelijk van je kledingmaat. Over het algemeen wordt een maat 6 of 7 het meeste gezien als basemaat. Natuurlijk kun je ook een andere maat doek kiezen, het is volledig afhankelijk van wat je zelf prettig vind qua knopen.

Geweven doeken bieden vele mogelijkheden en variaties. Er zijn 9 maten, waarbij de maten 4 t/m 6 de meest gangbare maten zijn.


Schrik niet van de hoeveelheid stof van een doek, je leert snel genoeg ermee om te gaan.


Maat 1 is een doek van 2.0 tot 2.5 meter. Dit wordt ook wel een 'shortie' genoemd en komt in de praktijk zeer weinig voor.
Maat 2 is een doek van 2.6 tot 2.7 meter. Deze worden ook 'shortie' genoemd en worden veelal gebruikt als sjaal of no-sew ringsling, een ringsling zonder vaste ringen.
Maat 3 is een doek van 3.1 tot 3.2 meter. Dit wordt ook een 'shortie' genoemd, je kunt hiermee bijvoorbeeld de Ruck (rugknoop) of een variatie hierop.
Maat 4 is een doek van 3.6 tot 3.7 meter. Dit is over het algemeen je basemaat bij kledingmaat < XS. 
Maat 5 is een doek van 4.1 tot 4.2 meter. Dit is over het algemeen je basemaat bij kledingmaat XS - S.
Maat 6 is een doek van 4.6 tot 4.7 meter. Dit is over het algemeen je basemaat bij kledingmaat M - L.
Maat 7 is een doek van 5.1 tot 5.2 meter. Dit is over het algemeen je basemaat bij kledingmaat XL - XXL.
Maat 8 is een doek van 5.5 tot 6 meter.
Maat 9 is een doek van 6.2 tot 6.5 meter. 

Met een langere maat doek dan je nodig hebt voor de knoop die je wilt, kun je 'fancy finishes' doen; een leuke manier van afknopen, eventueel met behulp van een slingring

Meer informatie nodig?

Er zijn diverse websites, zoals de Vereniging van Draagdoekconsulenten waarop veel informatie te vinden is.

Via Facebook zijn er diverse groepen te vinden over dit onderwerp, zoals Draagliefde of Draagpraat.

Heb je bovenstaande gelezen en wil je meer lezen? Misschien heb je andere vragen?
Je mag me altijd mailen, via info@ruildoek.nl of appen via 06-17227974.